A gyógynövények és fűszerek egész íz kavalkádot adnak kedvenc ételeinek, de egészségügyi előnyökkel is járhatnak. Számos gyógynövény és fűszer tartalmaz olyan összetevőket, amelyek antioxidáns hatásúak és csökkenthetik a gyulladást.
Előző bejegyzéseinkben a gyerekek és kamaszok számára hasznos gyógynövényekről volt szó, most az idősebb korosztálynak előnyös fűszerekkel, gyógynövényekkel foglalkozunk. Tudjon meg többet arról, hogy e növények milyen módon segíthetnek.
Fahéj a vércukorszint csökkentésére
Fahéjfa kérgéből származik, és cukor hozzáadása nélkül gazdag ízt ad az ételeknek, segíthet csökkenteni a vércukorszintet is. A fahéj segíthet javítani a szervezet inzulinérzékenységét.
Ez különösen akkor lehet hasznos, ha 2-es típusú cukorbetegségben szenved. Azonban ne feledje, hogy soha ne cserélje le a gyógyszerét fahéjra.
Ez a fűszer más előnyöket is kínálhat. Antioxidáns hatást kölcsönöz a szervezetnek. Segíthet csökkenteni a gyulladást, ami csökkentheti bizonyos betegségek kockázatát, és enyhítheti a fájdalmat, duzzanatot. A szíve is lendületet kaphat a fahéjtól, köszönhetően a fahéj potenciálisan koleszterin- és triglicerid csökkentő hatásának.
Egyik népszerű termékünk, a Redpower Immuno is tartalmaz fahéjat, az idős korosztály is nyugodtan fogyaszthatja.
Fokhagyma a szív egészségéért
A fokhagyma erős aromája mindenféle sós étel ízét felturbózza , de szív-egészségügyi előnyökkel is járhat. A fokhagyma javíthatja az erek rugalmasságát.
Ez különösen előnyös lehet az életkor előrehaladtával, mivel artériái megkeményedhetnek a falak meszesedésétől. Segíthet csökkenteni a koleszterin- és trigliceridszintet is, ami támogathatja a szív egészségét.
Ráadásul a fokhagyma segíthet leküzdeni bizonyos betegségeket, például a megfázást. A fokhagyma olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek segítik az immunrendszert a baktériumok elleni küzdelemben.
Az egész fokhagyma alliin nevű vegyületet tartalmaz. Amikor a fokhagymát összepréselik vagy szétrágják, ez a vegyület allicinné (c-vel), a fokhagyma fő hatóanyagává alakul. Az allicin ként tartalmaz, amely a fokhagyma jellegzetes illatát és ízét adja. Az allicin azonban instabil, így gyorsan átalakul más kéntartalmú vegyületekké, amelyekről úgy gondolják, hogy a fokhagyma gyógyászati tulajdonságait adják.
Ezekről a vegyületekről kimutatták, hogy fokozzák bizonyos típusú fehérvérsejtek betegségellenes válaszát a szervezetben, amikor vírusokkal találkoznak, mint például a megfázást vagy influenzát okozó vírusokkal.
Kurkuma a gyulladás csökkentésére
A curry népszerű összetevője, a kurkuma számos étel ízét adhatja. A kurkumában található kurkumin segíthet csökkenteni a gyulladást az egész szervezetben. Az agyban a csökkent gyulladás javíthatja a memóriát és csökkentheti a kognitív hanyatlást, ami az életkor előrehaladtával jelentős előnyökkel járna.
A krónikus fájdalom problémát jelenthet az életkor előrehaladtával, és a gyulladás csökkentése enyhítheti a fájdalmat.
Ugyanakkor a kurkuma antioxidáns tartalma segíthet megvédeni a bőrt a szabad gyökök által okozott károktól, amelyek ráncokat, öregségi foltokat és egyéb bőrkárosodást okozhatnak. Ezenkívül a kurkuma E-vitamint is tartalmaz, amely öregedésgátló tulajdonságairól ismert.
Gyömbér a gyomor megnyugtatására
A gyömbér lehet a kedvenc fűszere a gyomor megnyugtatására. Köztudott, hogy segít enyhíteni a gyomorrontást vagy az émelygést.
Segíthet, a kemoterápia mellett gyakran jelentkező hányinger enyhítésében. Vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy a gyömbér és metabolitjai felhalmozódnak a gyomor-bél traktusban és azzal fejtik ki hatásukat, hogy gyulladáscsökkentő hatásuk révén a fájdalmat enyhítik, szélhajtó hatásuk pedig megnyugtatja az emésztőrendszert és enyhíti a hányingert. Azonban mindig beszéljen orvosával, nehogy a gyömbér zavarja a kemoterápiás kezelést.
A kutatások kimutatták, hogy a gyömbér kivonatának fogyasztása csökkentheti a vércukor szintet és javíthatja az inzulin érzékenységet. A gyömbérben található aktív vegyületek, például a gingerolok, gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek, ami szintén fontos lehet a diabétesz kezelésében.
Kömény a vas növeléséhez
Fáradékony, sokat fáj a feje? Ennek egyik oka lehet a vér alacsony vas koncentrációja, azaz vashiányos vérszegénységben szenved. Javíthat a helyzeten ha az ételhez köményt ad. Ez azért van, mert a kömény természetes vasforrás. Egy teáskanál köményből a napi vasbevitel 17,5%-át kaphatja.
A vérszegénység megelőzése mellett a kömény egyéb egészségügyi előnyökkel is járhat. Támogathatja az emésztőrendszer egészségét az emésztés felgyorsításával és az irritábilis bél szindróma tüneteinek enyhítésével.
Ezenkívül segíthet a cukorbetegség hatásainak minimalizálásában, javíthatja a koleszterinszintet és antioxidánsként hathat.
Rozmaring az immunrendszer támogatására
Fontos, hogy minél jobban elkerüljük a betegségeket, ahogy öregszünk. A rozmaring segíthet ebben, mivel antibakteriális, gombaellenes és vírusellenes hatással rendelkezik. Ez segíthet az immunrendszernek a fertőzések leküzdésében.
A rozmaringban található karnozinsav antioxidáns hatása lassíthatja a rákos sejtek növekedését. A karnózinsav és a rozmarinsav apoptózist (programozott sejthalál) indukálnak a rákos sejtekben, és olyan természetes folyamatot indítanak el, amely a halálukhoz vezet. Ezenkívül antiangiogén hatást fejtenek ki azáltal, hogy korlátozzák a daganat kialakulásához szükséges új erek növekedését.
A rozmaring segíthet a stressz enyhítésében is, valamint javíthatja a memóriát és a koncentrációt, ami bónusz lehet az idősebb korosztály számára. A kutatások azt mutatják, hogy a rozmaring illóolaj aromájának egyszerű belélegzése csökkentheti a kortizol stresszhormon szintjét a vérben. A magas kortizolszintet stressz, szorongás okozza, amely „harcolj vagy menekülj” módba helyezi a szervezetet.